Ako vybrať miešačku?

 

Staviate alebo rekonštruujete dom? Stavebná miešačka je v tom prípade nevyhnutnosťou. Ak nemáte možnosť si miešačku zapožičať, resp. ju plánujete využívať dlhodobejšie, oplatí sa zvážiť jej zakúpenie. V nasledujúcom článku vám prezradíme ako vybrať tú správnu.

Staviate alebo rekonštruujete dom? Stavebná miešačka je v tom prípade nevyhnutnosťou. Ak nemáte možnosť si miešačku zapožičať, resp. ju plánujete využívať dlhodobejšie, oplatí sa zvážiť jej zakúpenie. V nasledujúcom článku vám prezradíme ako vybrať tú správnu.

Kedy zvážiť kúpu miešačky?

 

Pokiaľ plánujete vyrábať maltu či betón vo veľkom množstve a dlhodobejšie, kúpa stavebnej miešačky sa vám oplatí. Ak sa chystáte realizovať betónové podlahy v celom dobe, k tomu betónovú plochu pod auto a ešte vybetónovať aj základy pod plot, je zrejmé, že investícia vložená do miešačky sa vám vráti.

 

Aj keď sa dajú v súčasnej dobe zakúpiť už hotové maltové či betónové zmesi, podstatne ekonomickejšie je pripraviť si ich svojpomocne klasickým spôsobom z piesku, vody a cementu. Na spracovanie zakúpenej zmesi ale budete potrebovať minimálne elektrické miešadlo. Za miešačku si nepriplatíte až radikálne navyše.

 

Objem miešačky a elektrické zapojenie

 

Na trhu sa najčastejšie objavujú stavebné miešačky s objemom bubna 120 až 232 litrov. Nie je však žiadny problém nájsť miešačku s menším objemom bubna (60 litrov) či väčším (až 300 litrov).

 

Pri kúpe kosačky je zásadný aj spôsob elektrického zapájania. Na menšie stavby, na ktorých nie je potrebný tak veľká prevádzka miešačky, postačí štandardné zapojenie na 220 V/ 230 V. Pre väčšie stavby, na ktorých bude miešačka výraznejším spôsobom využívaná, je odporúčané zvoliť zapojenie na 380 V/ 400 V.

 

 

Čo ešte zvážiť pri výbere miešačky?

Dôležité je uistiť sa, že miešačka je zhotovená z kvalitných dielov a z kvalitných materiálov. Svoju pozornosť by ste mali zamerať aj na hmotnosť miešačky či skladnosť, aby ste si uľahčili prácu. Odporúča sa vybrať si miešačku s ktorou sa jednoducho manipuluje a je stabilná.

 

Mnohí ľudia po dostavaní domu, či po dokončení rekonštrukčných prác zakúpenú miešačku chcú predať. Niektorí sa však rozhodnú si ju ponechať v prípade potreby v budúcnosti. V tom prípade je potrebné sa o miešačku správne starať a dbať na jej údržbu, vďaka čomu predĺžite životnosť miešačky.

 

V súvislosti so správnou starostlivosťou je dôležité upozorniť na to, že po každom použití je potrebné ju dôkladne vyčistiť a umyť. Zabránite tak zbytočnému stuhnutiu malty v bubne. Miešačky majú na motore otvor na chladenie. Na ten je potrebné dávať veľký pozor, aby sa neupchal prachom či nečistotami a nevyhorel.