Akú záhradnú techniku si pripraviť na jarný rez stromov a kedy s ním začať?

 

Rez stromov môže pre tých nezainteresovaných predstavovať doslova a do písmena akúsi alchýmiu. Neexistuje naň totiž žiadny jednotný návod. V prípade každého druhu či konkrétneho stromu ide o individuálnu záležitosť. A aby toho nebolo málo, každý záhradkár sa môže pri reze riadiť inými pravidlami a zásadami. V niektorých ohľadoch sa však názory odborníkov prelínajú. Týkajú sa či už techniky rezu, obdobia, kedy rez vykonávať, alebo záhradnej techniky, ktorú si prizvať pri reze na pomoc. Preto sme pre vás spísali to najdôležitejšie, čo by ste mali vedieť.

Kedy začať s rezom stromov?

Čo sa týka obdobia, rez stromov je možné vykonávať dvojako. Jednou z možností je jesenné strihanie, ktorého všeobecným účelom je spomalenie rastu stromu – a to najmä zakracovaním jednoročných výhonov. Realizuje sa spravidla po zbere úrody.

Druhým typom je jarný rez stromov. Jeho účelom je, naopak, podporiť rast stromu. Preto sa praktizuje najmä pri mladých stromčekoch. Na druhej strane, využíva sa aj pri veľmi starých stromoch, aby sa v priebehu nasledujúcich rokov upravila, resp. zvýšila, ich rodivosť. Zatiaľ čo niektorí odborníci odporúčajú vykonávať jarný rez tesne predtým, ako v stromoch začne prúdiť miazga, iní radia počkať s rezom do momentu, kedy sa púčiky začnú mierne otvárať. Strom by mal byť v takom období údajne odolnejší, pričom si lepšie poradí s hojením rezných rán.

Aké stromy strihať ako prvé?

Odborná literatúra odporúča začať v predjarnom období s rezom jadrovín, teda jabloní a hrušiek. Až neskôr by sa malo pristupovať k strihaniu kôstkovín, teda marhúľ, sliviek či broskýň. Čo sa týka konkrétnych dátumov, tie sa líšia v závislosti od lokality. Rez stromov by sa však mal vykonávať v čase, kedy už nehrozia veľké mrazy.

Jarný rez stromov

Keď vystriehnete čas, ktorý je vo vašom kraji ideálny na jarný rez stromov, mali by ste sa riadiť niekoľkými zásadnými pravidlami:

  • v prvom rade odstraňujte staré, suché, poškodené a choré vetvy a konáre,
  • ďalej sústreďte vašu pozornosť na výhony a konáre, ktoré rastú smerom dovnútra (presvetlíte tak korunu),
  • rovnako ako výhony a konáre rastúce dovnútra koruny by ste mali odstrániť aj tie, ktoré rastú príliš vysoko,
  • zbaviť sa môžete aj tých konárov, ktoré sa križujú so silnejšími, prípadne ovísajú alebo rastú smerom dole,
  • a taktiež odstráňte výhony z pňa stromu – teda, pokiaľ si niektoré z nich nechcete ponechať ako budúce kostrové konáre.

Aká záhradná technika vám pomôže pri reze?

V prípade záhradnej techniky a pomôcok určených na rez stromov je najdôležitejšou požiadavkou, aby bolo všetko nabrúsené a ostré. Čím hladší a kvalitnejšie vykonaný je rez, tým lepšie dokáže strom zahojiť rezné rany. Jednotlivé nástroje, ktoré vám strihanie stromov uľahčia, si môžete meniť podľa konárov a vetvičiek, ktoré aktuálne striháte.

Základom sú ostré záhradné nožnice. Okrem toho, že ich využijete mnohokrát počas celého roka, ich poriadne prevetráte aj pri jarnom zakracovaní jednoročných výhonov. No a pokiaľ sú skutočne kvalitné, aké vyrába napríklad značka FELCO, poradia si aj s hrubším drevom.

Ďalšia záhradná technika na rez stromov môže mať podobu teleskopických nožníc. Tie sú ideálne na zakracovanie jednoročných výhonov v hornej časti koruny. Netreba však zabúdať ani na vyvetvovacie píly, ktorými sa dá rýchlo a efektívne presvetliť koruna stromov, a takisto ani na reťazové píly, ktoré sú ideálne na radikálny rez starých hrubých konárov.

1,9 NS