Zvažujete kúpu malotraktora? Na čo by ste mali myslieť?

 

Pobyt v záhradke či na poli by mal predstavovať nielen prácu, ale v prvom rade aj oddych a relax. Tí, ktorí milujú záhradkárčenie, určite chápu, čo tým myslíme. Aby ste si však starostlivosť o vašu záhradu náležite užili, potrebujete k tomu aj patričné vybavenie. Tento raz vyzdvihneme do popredia malotraktory. Práve tieto mašinky totižto dokážu robiť v záhradkách a na poliach zázraky. Viete, na čo by ste mali myslieť pri ich kúpe?

Zapamätajte si: Malotraktory patria do skupiny záhradnej techniky, ktorá sa vyznačuje nielen kompaktnými rozmermi, ale aj širokou škálou využiteľnosti. Zatiaľ čo v rámci poľnohospodárskych aktivít sa dajú využiť na oranie, hnojenie alebo sekanie, tak pomocnú ruku podajú aj pri prevoze hocičoho, čo vám príde na um. Najčastejšie však ide o stavebný a odpadový materiál. Práve z toho dôvodu môžete často vídať malotraktory v menších obciach, kde ich používajú v rámci pravidelnej obecnej údržby a starostlivosti poverení pracovníci.

Základné rozdelenie malotraktorov

Pred samotným výberom malotraktora by ste mali vedieť, že na trhu je možné natrafiť na dva základné typy týchto praktických mašiniek. Kým prvý predstavujú jednonápravové malotraktory, tým druhým sú dvojnápravové.

Jednonápravové malotraktory

V ponuke predajcov záhradnej techniky ich môžete nájsť aj pod označením dvojkolesové malotraktory. Ich hlavnou devízou je predovšetkým obratnosť pri práci a dostupná cenová kategória. Práve vďaka tejto kombinácii sú nesmierne obľúbenými v rámci starostlivosti o menšie domáce záhradky. Azda jediným nedostatkom, s ktorým zápolia ich majitelia, je náročnejšia manipulácia. Jednonápravové malotraktory sú síce fantasticky obratné, no pri práci s nimi sa niekedy poriadne zapotíte. To však v žiadnom prípade neprevyšuje službu, akú dokážu v záhrade urobiť.

Dvojnápravové malotraktory

Rovnako ako predošlý typ, aj dvojnápravové malotraktory majú dvojaké označenie. V tomto prípade nesú pomerne často štítok s názvom štvorkolesové malotraktory. V porovnaní s jednonápravovými modelmi majú podstatne väčšiu kabínu, čo ich prirodzene predurčuje na starostlivosť o rozsiahlejšie pozemky a plochy.

Na čo by ste mali myslieť pri výbere malotraktora?

Odhliadnuc od typu by sme zhrnuli najpodstatnejšie parametre výberu malotraktora do ďalších 4 bodov:

  • ponúkaný výkon
  • obrábaný povrch
  • dostupné príslušenstvo
  • cenová kategória

Ponúkaný výkon

Väčšina zákazníkov sa zvyčajne riadi pravidlom, že čím väčší výkon malotraktor ponúka, tým lepšie. Do istej miery to, samozrejme, aj platí, no my im zakaždým radíme, že keď chcú malotraktor používať na oranie, mali by siahnuť po modeli s výkonom minimálne 4,5 HP.

Obrábaný povrch

Čo sa týka obrábaného povrchu, máme len jedno odporúčanie. Čím je väčší, tým skôr využijete štvorkolesový malotraktor. Naopak, v rámci domácej starostlivosti o menšie záhradky sú najlepšou voľbou jednonápravové malotraktory.

Dostupné príslušenstvo

Pri výbere malotraktora nezabúdajte ani na dostupné príslušenstvo. Aj ten najšpičkovejší malotraktor by vám bol totižto k ničomu, keby ste si k nemu nemohli dokúpiť potrebné vybavenie.

Tip: Medzi najpoužívanejšie doplnky k jednonápravovým malotraktorom patria v slovenských pomeroch najmä rotavátory a vyorávače zemiakov.

Cenová kategória

No a na záver nemôžeme vynechať ani cenovku malotraktorov. Univerzálny dvojkolesový malotraktor viete kúpiť už za menej ako 900 EUR. Cena prepracovanejších modelov však môže narásť až viac ako štvornásobne.