Zvažujete kúpu benzínovej píly na drevo? Spoznajte jej výhody

 

Plánujete si pripraviť drevo na vykurovaciu sezónu, spíliť strom či staré konáre? Skvelým pomocníkom vám bude benzínová píla na drevo.

Plánujete si pripraviť drevo na vykurovaciu sezónu, spíliť strom či staré konáre? Skvelým pomocníkom vám bude benzínová píla na drevo.

 

Výhody benzínovej píly na drevo

 

Benzínové píly na drevo majú najvyšší výkon spomedzi všetkých druhov reťazových píl. Výkon priamo úmerne závisí od objemu motora. Veľkou výhodou benzínových píl s väčším objemom motora je, že ten nepracuje pod tak veľkou záťažou, čím sa predlžuje jeho životnosť. Na druhej strane s výkonnejším a objemnejším motorom stúpa cena a hmotnosť píly. Ako pri všetkom, aj tu je potrebné vybrať zlatú strednú cestu.

 

Každá minca má dve strany a ani benzínová píla na drevo nemá len výhody, ale aj nejaké tie nevýhody. K tým najzásadnejším patria hlučnosť, nie príliš ekologická prevádzka a tiež vysoké nároky na prevádzku a údržbu. Niekomu tiež môže robiť problém manuálne štartovanie benzínovej píly, nakoľko je pri ňom nevyhnutné vyvinúť značnú silu.

 

Rozdiely medzi benzínovou a elektrickou pílou na drevo

 

Ten najzásadnejší je vo výkone. Elektrické píly na drevo majú výkon podstatne nižší a preto sa hodia skôr na drobné práce na záhrade či v dielni. Po benzínovej píle na drevo siahnite aj v prípade, že potrebujete pri práci voľnosť a nechcete (nemôžete) sa dať obmedzovať elektrickou zástrčkou či dosahom elektrického kábla. Tiež nie sú vhodné na použitie vonku počas dažďa či drobného mrholenia, nakoľko je tu riziko elektrického skratu. Oproti benzínovej variante pracujú tichšie, sú ekologickejšie a ľahšie.

 

Na čo si pri výbere benzínovej píly dať pozor?

 

Určite na dĺžku reťazovej lišty. Tá závisí od hrúbky materiálu, ktorý plánujete rezať. Pokiaľ máte v pláne rezať drevo do priemeru 50 cm, postačí vám píla so 40 cm lištou. Len pre doplnenie, elektrické píly majú dĺžku reťazovej lišty zvyčajne 33-40 cm, zatiaľčo benzínové hobby píly zhruba 35 cm. Napríklad benzínová reťazová píla DOLMAR PS-311-TH-30 má 30 cm dĺžku lišty. Dĺžku reťazovej lišty okolo 40 cm majú poloprofesionálne farmárske píly.

 

Benzínová reťazová píla DOLMAR PS-311-TH-30

 

Pozor pri výbere benzínovej píly si treba dať aj na výkon. Tiež závisí od konkrétneho účelu, na aký pílu chcete využívať. Pokiaľ chcete benzínovú pílu len na rezanie konárov či prípravu palivového dreva s menším priemerom do 20 cm, vystačíte si aj s pílou s výkonom okolo 1,5 kW. V tomto prípade vám postačí napríklad benzínová reťazová píla AL-KO BKS 4040.

 

benzínová reťazová píla AL-KO BKS 4040

 

Ak však plánujete rezať väčšie množstvo dreva alebo pracovať s drevom s väčším priemerom, odporúčame siahnuť po pílach s výkonom 1,5 - 3 kW. Na profesionálnu prácu v lese je potrebná píla s výkonom 3 kW. V tomto prípade vám skvele poslúži napríklad benzínová reťazová píla DOLMAR PS-5105 CPM-40 RESCUE CUT.

 

 

benzínová reťazová píla DOLMAR PS-5105 CPM-40 RESCUE CUT

 

Pri práci s benzínovou pílou na drevo, ako pri všetkom, sa chcete cítiť dobre. Preto je dôležitým faktorom pri jej kúpe hmotnosť. Je jasné, že s príliš ťažkou pílou sa unavíte skôr ako s ľahším modelom a tak vydržíte pracovať menej. Ak plánujete benzínovú pílu kupovať len na domáce občasné využitie, tieto typy vážia zhruba 4 kg. K ľahším modelom patrí benzínová reťazová píla HECHT 50 vážiaca len 4,9 kg, no pritom výkonná a so 40 cm lištou. Profesionálne typy môžu vážiť až 17 kg.

 

benzínová reťazová píla HECHT 50

 

Nechcete si zničiť ruky a zápästia pri práci s benzínovou pílou? Potom pri kúpe toho správneho modelu zistite, či má odpruženie rukoväte. Táto vychytávka tlmí vibrácie prechádzajúce z pracujúcej píly do rúk. Odpružená rukoväť zvýši váš komfort pri práci, nebudú vás tak bolieť ruky a vydržíte pracovať dlhšie.