Mulčovacia kosačka: Efektívne riešenie pre záhradkárov

 

Kosačiek na trávu je na trhu nepreberné množstvo. Kto sa v nich má vyznať? My vám v nasledujúcom článku predstavíme mulčovaciu kosačku - efektívne riešenie pre všetkých záhradkárov.

Kosačiek na trávu je na trhu nepreberné množstvo. Kto sa v nich má vyznať? My vám v nasledujúcom článku predstavíme mulčovaciu kosačku - efektívne riešenie pre všetkých záhradkárov.

 

Na akom princípe pracuje?

 

Mulčovacia kosačka pracuje na jednoduchom princípe, keď sa mulčovaním tráva rozseká na maličké kúsky a dostane sa ku koreňom trávnika. Vďaka tomu je trávnik chránený pred stratou vlhkosti a znižuje sa aj spotreba hnojiva.

 

Tradičnou variantou je kosenie trávnika a zachytávanie pokosenej trávy do zberných košov. Vďaka mulčovacej kosačke však nemusíte riešiť únavné a zdržujúce pravidelné vyprázdňovanie košov. A tiež nemusíte riešiť ani problém s uskladnením pokosenej trávy.

 

Ako pracuje mulčovacia kosačka? Prvým ostrím noža dôjde k odseknutiu trávy, tvarované ostrie ho nadvihne do hornej časti skeletu kosačky. Druhé ostrie noža presekne trávu na dĺžku 5-10 milimetrov a nasmeruje ho tak, aby sa zapracoval do trávy. V priebehu dvoch dní sa táto posekaná tráva rozloží a zmizne. Vďaka tomu bude váš trávnik kvalitne prihnojovaný a zabránite aj jeho vysušovaniu. Navyše nemusíte riešiť únavné vysýpanie koša ani kam s pokosenou trávou. Výborné, no nie?

 

Pre koho je určená?

 

Určite nie pre ľudí, ktorí chcú mať vzhľadný anglický trávnik. Ten si vyžaduje kosenie aspoň dvakrát týždenne na potrebnú veľkosť. No pre každého záhradkára, ktorému stačí solídny a pekne vyzerajúci trávnik s minimom časovej investície a tiež energetickej.

 

Kto má v dnešnej uponáhľanej dobe čas kosiť dvakrát do týždňa trávnik? Alebo sa zdržiavať pri kosení vysýpaním koša s pokosenou trávou? Málokto. Nie nadarmo sa častokrát hovorí, že mulčovacia kosačka je skvelá pre “lenivých”. Ak nechcete stráviť kosením dlhé hodiny alebo sa pri kosení zbytočne unaviť, je pre vás tým pravým.

 

Ako a kedy kosiť s mulčovacou kosačkou?

 

Odborníci sa zhodujú na tom, že mulčovacou kosačkou je vhodné kosiť zhruba päťcentimetrový trávnik. Zároveň sa odporúča kosiť asi tretinu výšky trávnika, to znamená, že zhruba dva centimetre. A ako často kosiť? Závisí od ročného obdobia. Skoro na jar bude potrebné pokosiť aj dvakrát týždenne (no keďže vás nezdrží vysypávanie koša, aj tak ušetríte množstvo času) a počas suchších letných mesiacov stačí pokosiť aj raz za týždeň.

 

Záver alebo mulčovanie ako prínos troch benefitov

 

Prvým benefitom je úspora času a energie. Pokosenú trávu nie je potrebné vysýpať z košov a nemusíte riešiť jej uskladnenie. Ušetrený čas môžete venovať príjemnejším činnostiam, svojim koníčkom, rodine či priateľom.

 

Mulčovanie navyše šetrí vaše peniaze. Nemusíte vyhadzovať drahé peniaze za nákup hnojiva. Prirodzeným a kvalitným hnojivom je pokosená tráva, ktorá je automaticky spätne zapracovaná do trávnika. Preto sa vám počiatočné, možno trochu vyššie náklady, veľmi rýchlo vrátia späť. Investovať sa určite oplatí napríklad do mulčovača VARI Hurricane F 550 B.

Mulčovač VARI Hurricane F 550 B

 

Tretím veľkým benefitom je prínos pre samotný trávnik. Vďaka mulčovaniu je v trávniku zadržovaná vlhkosť, je chránený pred slnkom a vysušovaním. Zostáva tak stále krásne zelený a zdravý. Odporúča sa mulčovacou kosačkou upravovať trávnik suchý, teda určite nie v skorých ranných hodinách keď je rosa alebo tesne po daždi. Pre udržiavanie rozsiahlych plôch či ťažkých terénov sa výborne hodí záhradný traktor mulčovací CROSSJET SC 92-21.

záhradný traktor mulčovací CROSSJET SC 92-21