Vážení zákazníci, momentálne neprijímame pozáručný servis z dôvodu naplnených kapacít. Záručné opravy sú bez zmeny. Ospravedlňujeme sa za nepríjemnosti.

Výhody robotickej kosačky. Oceníte ju aj vo svojej záhrade

 

Predstava toho, že vám nejaký robot bez vašej asistencie pokosí záhradu je nádherná. Žijeme však v reálnom svete, kde všetko má svoje plusy aj mínusy. Rovnako je to i s robotickými kosačkami. V tomto článku sa pozrieme na nesporné výhody aj nevýhody robotických kosačiek a posúdime, či ide o zbytočne vyhodené peniaze alebo o nevyhnutnosť každého správneho záhradkára.

Predstava toho, že vám nejaký robot bez vašej asistencie pokosí záhradu je nádherná. Žijeme však v reálnom svete, kde všetko má svoje plusy aj mínusy. Rovnako je to i s robotickými kosačkami. V tomto článku sa pozrieme na nesporné výhody aj nevýhody robotických kosačiek a posúdime, či ide o zbytočne vyhodené peniaze alebo o nevyhnutnosť každého správneho záhradkára.

 

Ako to funguje?

 

Robotická kosačka kosí v priestore ohraničenom elektrickým káblom, ktorý je inštalovaný pár centimetrov pod zemou. Vďaka tomu sa vyhýba stromom, kríkom, záhonom či iným prekážkam. Pomocou vodiacich drôtov sa vytvoria akési ostrovy, na ktoré robotická kosačka skrátka chodiť nebude. Výška kosenia trávy je rovnomerná, nastaviteľné, robotická kosačka si poradí so suchou aj mokrou trávou. Zvláda tiež funkciu mulčovania, trávnik tak bude dostatočne vyživovaný. Akonáhle výkon batérie robotickej kosačky klesne na určitú úroveň, vráti sa do nabíjacej stanice a po dobití batérie pokračuje v začatej práci.

 

Výhody

 

Hlavnou výhodou je časová úspora. Robotická kosačka sa postará bez vašej asistencie o ukážkový vzhľad trávnika a vy za ten čas môžete oddychovať, venovať sa rodine, svojim záľubám alebo pracovať. Medzi ďalšie výhody patrí praktická skladovateľnosť, keďže robotické kosačky sú rozmerovo malé. Tichý chod poteší určite nielen vás, ale tiež vašich susedov. Využiteľná je na menšie mestské záhradky, ale tiež na veľké vidiecke dvory s množstvom prekážok. Závisí od konkrétneho typu robotickej kosačky. Nemusíte sa obávať krádeže. Potrebný je PIN kód, navyše niektoré modely sú vybavené GPS sledovaním krádeže. Každá robotická kosačka má vlastnú nabíjaciu stanicu a nebude fungovať v inej. Obľúbený je napríklad model WOLF GARTEN LOOPO M1500 vybavený Bluetoothom, vďaka čomu kosačku môžete po stiahnutí príslušnej aplikácie ovládať aj vaším smartfónom.

 

Roboticka kosacka WOLF GARTEN LOOPO M1500

Nevýhody

 

Každá minca má dve strany. Spomenuli sme výhody robotickej kosačky, opomenúť nemožno ani na jej nevýhody. Robotická kosačka je malá a nie je to žiadny “kombajn” s neuveriteľnou šírkou záberu, takže kosenie záhrady je pomalšie. Krátka životnosť batérie je ďalšou nevýhodou robotických kosačiek. Náročná na opravu. Robotická kosačka nie je jednoduchá “mašinka” a ukazuje sa to aj pri opravách, ktoré bývajú nákladné. Určite nákladnejšie než pri bežných typoch záhradných kosačiek.

 

Verdikt

 

V závislosti od funkcií a výkonnosti jednotlivých typov robotických kosačiek sa pohybujú aj ich ceny. Jednoduchšie modely začínajú už cca. od 500 eur, výkonnejšie ovládané smartfónom či s GPS navigáciou stoja aj cca. 3 000 eur. Po zvážení výhod a nevýhod robotických kosačiek je verdikt jednoznačný. Každý správny záhradkár, ktorý má dostupné finančné prostriedky, by ich mal investovať týmto smerom. V krátkom časovom horizonte sa mu vynaložené náklady vrátia. Ušetrí napríklad na hnojivách, keďže pokosená tráva slúži ako bio hnojivo, organické živiny sa uvoľňujú do zeme a v konečnom dôsledku bude váš trávnik zdravší, krajší a jeho údržba sa stane ekonomickejšou. Pokiaľ hľadáte absolútnu špičku medzi robotickými kosačkami, do pozornosti vám dávame model CUB CADET XR3 5000, ktorý je využiteľný aj pre obrovské plochy do 5000 metrov štvorcových.

 

Robotická kosačka CUB CADET XR3 5000