Štiepačky na drevo. Ušetríte čas aj peniaze!

 

Vykurovanie drevom bolo v minulosti bežnou záležitosťou. Moderná doba však priniesla aj iné spôsoby vykurovania. No drevo ako palivo na zabezpečenie tepla domova sa opäť dostáva do popredia. Veľmi dobre viete, koľko času a námahy je potrebné na narúbanie dreva, ktoré spálite za jednu vykurovaciu sezónu. Už sa viac nemusíte potiť so sekerou v ruke. Siahnite po štiepačke na drevo - ušetríte nielen námahu, čas, ale aj peniaze

Vykurovanie drevom bolo v minulosti bežnou záležitosťou. Moderná doba však priniesla aj iné spôsoby vykurovania. No drevo ako palivo na zabezpečenie tepla domova sa opäť dostáva do popredia. Veľmi dobre viete, koľko času a námahy je potrebné na narúbanie dreva, ktoré spálite za jednu vykurovaciu sezónu. Už sa viac nemusíte potiť so sekerou v ruke. Siahnite po štiepačke na drevo - ušetríte nielen námahu, čas, ale aj peniaze!

 

Základné rozdelenie

 

Vo všeobecnosti sa štiepačky na drevo delia na mechanické a hydraulické. Mechanické sú vhodné len na menšie kusy dreva. Hydraulické zvládnu aj veľké kusy a sú využívanejšie ako mechanické.

 

Ďalej sa štiepačky na drevo delia na horizontálne a vertikálne. Horizontálne štiepačky na drevo sa využívajú na menšie a mäkšie kusy dreva. Medzi ich výhody patrí menšia veľkosť, hmotnosť a tým aj lepšia skladovateľnosť. Nižšia výkonnosť je ich nevýhodou. Sú lacnejšie. Vertikálne štiepačky dreva sú výkonnejšie, silnejšie, vhodné aj na veľké, ťažké kusy dreva s väčšou tvrdosťou.

 

Ako to funguje?

 

Najbežnejším pohonom štiepačky na drevo je elektromotor, využíva sa však aj benzínový motor. Pohonná jednotka uvedie do pohybu olej a v dôsledku toho sa posúva piest so štiepacím klinom. Ten sa pohybuje smerom k drevu a obrovská, niekoľkotonová sila ho rozštiepi.

 

Ako si správne vybrať?

 

Správny výber štiepačky na drevo závisí najmä od konkrétneho účelu využitia. Musíte si ujasniť ako často máte v pláne štiepať drevo, aké veľkosti dreva plánujete štiepať a aká bude jeho tvrdosť. Druh dreva, ktorý plánujeme štiepať a veľkosť polien - to sú dva najzákladnejšie a najdôležitejšie parametre, ktoré musíme zvážiť pri výbere vhodnej štiepačky dreva.

 

Bezpečnosť

 

Fundovaná obsluha štiepačky a drevo je rozhodne bezpečnejšia ako sekera v rukách niekoho, kto je neopatrný a nevie s ňou narábať. Napriek tomu musíte aj pri práci so štiepačkou dreva, nech je akokoľvek bezpečná, dbať na svoju ochranu aj ochranu osôb v okolí. Nezabúdajte na ochranné bezpečnostné pomôcky ako rukavice či ochranné okuliare, aby ste predišli nepríjemným trieskam v očiach. Veľký pozor je potrebné dávať na elektrický kábel, ktorý sa nesmie dostať do priestoru určeného na štiepanie dreva.

 

ochranné okuliare

 

Čo by mala kvalitná štiepačka na drevo mať?

 

To čo je lacné je v prípade štiepačiek na drevo aj menej kvalitné. Taká je pravda. Dbajte na to, aby štiepačka na drevo mala celokovovú konštrukciu, materiál by mal byť pevný a odolný. Ďalej by kvalitná štiepačka na drevo mala mať možnosť štiepania na polovičky či na štvrtiny. Aby bol presun čo najkomfortnejší, pri výbere si dajte záležať na pevnom držadle a kvalitných odolných kolieskach. Výkon hydraulického systému je alfou a omegou. Odborníci zdôrazňujú, že za dobrú pracovnú rýchlosť sa považuje hodnota 25 m/s. Detailne sa pozrite aj na elektromotor, pri zariadeniach s vyšším tlakom štiepania (8 ton a viac) sú vhodnejšie určite trojfázové jednotky.

 

Ceny

 

Ceny štiepačiek na drevo sa pohybujú v rozličných úrovniach v závislosti od výkonu. Pokiaľ chcete štiepať polená menších rozmerov (priemer 5-25 cm, dĺžka max. 37 cm) pokojne vám postačí jednoduchší model štiepačky na drevo s max. tlakom do 4 ton, aký vám vie poskytnúť napríklad štiepačka na drevo HECHT 637. Cena sa v tomto prípade pohybuje okolo 200 eur.

 

štiepačka na drevo HECHT 637

 

Ak však potrebujete štiepať väčšie, ťažšie a tvrdšie drevo, poobzerať sa je potrebné po výkonnejšom type štiepačky na drevo. Obľúbená je štiepačka na drevo VARI 16T. Trojfázový elektromotor zabezpečí ten najvyšší výkon. Štiepacia sila až do 16 ton si poradí s väčšími kusmi dreva až do dĺžky 110 cm a hrúbky 32 cm. Je dvojrýchlostný, stabilitu zaisťuje narážací trn a ťažký kmeň dreva pomôže zdvihnúť zdvihák. V tomto prípade si musíte pripraviť niečo viac ako 1 000 eur. Na ušetrenej námahe a čase sa vám to však vráti niekoľkonásobne.

 

štiepačka na drevo VARI 16T