Vážení zákazníci, momentálne neprijímame pozáručný servis z dôvodu naplnených kapacít. Záručné opravy sú bez zmeny. Ospravedlňujeme sa za nepríjemnosti.

Krovinorez – všestranný pomocník do každej záhrady

 

Moderný krovinorez predstavuje spojenie efektivity a komfortu pri práci. Dôležitým faktom je, že tento spoľahlivý domáci pomocník nie je určený len na kosenie. Viete, na základe akých parametrov si vybrať ten správny krovinorez? A čo všetko je vlastné potrebné na prácu s ním?

Krovinorezy si mnoho ľudí pletie s vyžínačmi. Aby sme to uviedli na pravú mieru, zatiaľ čo vyžínač je určený predovšetkým na dočisťovanie horšie prístupných miest a kosenie nižšej trávy, krovinorez si poradí veľkými aj nerovnými plochami, hustými a vysokými porastmi, prípadne s menšími drevinami. Krovinorez je teda robustnejší stroj, pričom vyžínač, inak označovaný aj ako strunová kosačka, je jeho odľahčenou verziou.
 

Ako si vybrať správny krovinorez?

Pri výbere krovinorezu sa zamerajte predovšetkým na jeho výkon, pohon, hmotnosť, rukoväte a príslušenstvo, ktoré overený predajca ponúka. Ešte predtým si však ujasnite, ako často a kde plánujete krovinorez používať.
 

Výkon

Spravidla platí, že čím vyšší výkon, tým jednoduchšia práca. Na druhej strane, keď rastie výkon, hore ide aj hmotnosť a spotreba.

Krovinorez s výkonom do 1 kW – domáce použitie na menšie porasty a nižšiu trávu.

Krovinorez s výkonom od 1 do 2 kW – poloprofesionálne použitie na rozsiahlejšie a horšie prístupné plochy s vysokými porastmi a slabšími drevinami.

Krovinorez s výkonom od 2 do 3 kW – profesionálne použite na veľké a ťažko prístupné plochy s vysokými porastmi a silnejšími drevinami.

Pohon

Najčastejšou voľbou zákazníkov zvykne byť benzínový krovinorez, ktorému hrá do karát jeho univerzálnosť a vysoký výkon. Jeho údržba je síce náročnejšia, no na oplátku si poradí aj v horších podmienkach. Ďalšou možnosťou je krovinorez s elektrickým motorom. Keďže ide o prístroj s menším výkonom a menšou hmotnosťou, nájde svoje uplatnenie na menších plochách s dobrou dostupnosťou elektriny. Nemožno však opomenúť ani akumulátorové krovinorezy, ktorých hlavnou devízou je nenáročná údržba a pochopiteľná absencia kábla.

Hmotnosť

Hmotnosť krovinorezu sa zvyčajne odvíja nielen od vyššie spomínaného výkonu, ale tiež od použitých materiálov. Výber záleží predovšetkým na zákazníkovi a na tom, aké sú jeho osobné preferencie, resp. možnosti a schopnosti.

Krovinorez s hmotnosťou od 3 do 4 kg – ľahšie typy s nižším výkonom (obvykle bez popruhu).

Krovinorez s hmotnosťou od 5 do 7 kg – univerzálne typy na domáce použitie (s popruhom).

Krovinorez s hmotnosťou nad 10 kg – profesionálne typy s vysokým výkonom (s dvojramenným chrbtovým popruhom).
 

Upozornenie: Pri kúpe ťažšieho krovinorezu sa uistite, či je daný typ vybavený antivibračným systémom, ktorý efektívne oddiali únavu rúk aj celého tela.
 

Rukoväte

Krovinorez s rukoväťou pripevnenou priamo k jeho telu – náročnejšia manipulácia, jednoduchšia skladnosť.

Krovinorez s rukoväťou v tvare riadidiel – príjemná práca, jednoduchšia manipulácia.
 

Príslušenstvo

  • Popruhy

  • Kotúče

  • Ochranné pomôcky
     

Odporúčanie: Pri výbere krovinorezu sa u vášho predajcu informujte, akým príslušenstvom disponujú jednotlivé modely. Nepodceňujte ani možnosti servisu, resp. dostupnosť náhradných dielov a doplnkového príslušenstva.
 

Čo všetko zvládne krovinorez?

  • Kosenie vysokej trávy, kríkov, krovín a menších kmeňov (aj na ťažko dostupných miestach)

  • Zastrihávanie živých plotov

  • Mulčovanie a kultivovanie