Akumulátorové chvostové píly – ich výhody a využitie

 

Akumulátorové chvostové píly môžu na prvý pohľad pripomínať vŕtačky. Pozornému oku však neunikne ich pílový list, ktorý z nich robí akúsi automatickú náhradu klasických ručných listových píl. Svojim majiteľom ponúkajú nielen dlhú radu výhod, ale taktiež univerzálne využitie. Ako si správne vybrať takzvanú chvostovku?

Chvostové píly sa vo všeobecnosti delia na elektrickéakumulátorové. Elektrické chvostovky potrebujú na fungovanie prístup k elektrickej sieti, vďaka čomu zvyknú byť výkonnejšie ako ich akumulátorové dvojčatá. Na druhej strane, akumulátorové chvostovky nie sú obmedzované dosahom kábla. Avšak, limituje ich výdrž batérie a jej nabíjanie.

Na čo sú určené akumulátorové chvostové píly?

Akumulátorové chvostové píly síce predstavujú typ priamočiarej píly, no v porovnaní s ňou sú oveľa univerzálnejšie. Svoje využitie totižto nájdu v záhrade, dielni aj na stavbe. Ako sme už naznačili vyššie, ich nespornou výhodou je skutočnosť, že si ich môžete zobrať kamkoľvek bez prístupu k elektrickej sieti.

Nemožno však opomenúť ani skutočnosť, že chvostovky nepília len drevo. Samozrejme, akumulátorové chvostové píly sa v závislosti od výkonu postarajú o rozpílenie konárov, dosiek, fošní aj trámov. Avšak, v prípade správne zvoleného pílového listu si poradia aj s kovovými a plastovými rúrkami či s tehlamipórobetónom. Z toho nám vyplýva, že chvostovky sú ideálnym pomocníkom pre záhradkárov, ovocinárov, stavbárov, remeselníkov či domácich kutilov so záujmom o výrobu, resp. opravu, nábytku.


 

Ako vybrať akumulátorové chvostové píly?

Najrozhodujúcejšími faktormi pri výbere akumulátorových chvostových píl zvykne byť ich výkonhmotnosť, na základe ktorých sa dá jednoducho určiť, čo konkrétna chvostovka zvládne, resp. nezvládne. Nezabúdajte však ani na pílové listy.
 

Výkon

Pokiaľ hľadáte akumulátorové chvostové píly na domáce využitie, ochotne vám poslúžia aj mašinky s výkonom medzi 500700 W. Pre profesionálov, resp. náročnejších užívateľov, však odporúčame chvostovky s výkonom nad 800 W.
 

Hmotnosť

Zatiaľ čo na stavbe nebudete mať problém pracovať s ťažšími chvostovkami s hmotnosťou okolo 4 až 5 kg, pri záhradnej práciupravovaní stromčekov vám postačia ľahučké akumulátorové chvostové píly s hmotnosťou na úrovni 2 kg.
 

Pílové listy

Keďže základné parametre výberu akumulátorových chvostových píl sme si už ozrejmili, nemôžeme vynechať ani pílové listy. Tie totižto rozhodujú, aký materiál dokáže chvostovka rozrezať. To sme si však spomenuli o čosi vyššie. Každopádne, u predajcov akumulátorových chvostových píl môžete natrafiť nielen na pevné pílové listy, ale taktiež na ohybné, ktoré sa bez akýchkoľvek problémov dostanú až k stene.

Tak, teraz si už len vybrať tú pravú chvostovku.