Vážení zákazníci, momentálne neprijímame pozáručný servis z dôvodu naplnených kapacít. Záručné opravy sú bez zmeny. Ospravedlňujeme sa za nepríjemnosti.

Kompresor a jeho údržba: Dbajte na tieto 4 odporúčania

 

Kompresor patrí do skupiny techniky, ktorá sa pri pravidelnej a správnej údržbe môže ohrievať vo vašej domácnosti dlhé roky. Keďže ide o mašinku s mnohonásobným využitím, je to viac než potešiteľný fakt. Veď taký kompresor dokážete využiť nielen na dofúkanie kolies, ale napríklad aj na čistenie rôznych predmetov od prachu. Samozrejme, je toho omnoho viac. O tom však tento článok nebude. V nasledujúcich riadkoch sa zameriame na údržbu kompresora. Dáme vám 4 odporúčania, ktorých aplikovaním do praxe doprajete vášmu kompresoru dlhší život.

Kompresor a jeho pravidelná údržba

Čaro správnej údržby kompresora spočíva v pravidelnosti. Žiadny kompresor totižto nemá rád:

  • prach a iné nečistoty
  • vlhkosť
  • koróziu
  • mechanické poškodenia

No a práve pravidelnou údržbou dokážete spomínaným záležitostiam predchádzať. Ako na to?

Kompresor pravidelne čistite

Keď ide o čistenie kompresora, najväčšiu pozornosť by ste mali upriamiť na vzduchový filtervetrací otvor. Práve cez tieto časti sa môžu dovnútra kompresora dostávať rôzne nečistoty. Okrem toho, ak by sa napríklad niečo upchalo, môže to rapídne znížiť výkonnosť kompresora. V prípade akéhokoľvek poškodenia filtrov alebo iných častí vám preto odporúčame ich neodkladnú výmenu.

Venujte pozornosť hadiciam

Čo by to bolo za kompresor bez hadice? Popri pravidelnom čistení kompresoru, hoci aj len od prachu, venujte čas aj kontrole hadíc. Práve cez ne totižto prúdi vzduch, ktorý chcete využívať. Neustálym používam kompresora, prípadne mechanickými vplyvmi, sa môže stať, že dôjde k poškodeniu hadice – preseknutie, natrhnutie, preliačenie a podobne. V takýchto situáciách je potrebné pristúpiť k jej výmene. Prečo? Používanie mechanicky poškodenej hadice by sa prejavilo zníženou výkonnosťou a zbytočným preťažovaním kompresora.

Kontrolujte a vymieňajte olej

Pokiaľ vlastníte olejový kompresor alebo máte záujem o jeho kúpu, mali by ste vedieť, že si vyžaduje pravidelné kontrolovanie a vymieňanie oleja. Raz za čas preto kontrolujte hladinu a stav oleja. Keď bude potrebné jeho doplnenie, prípadne bude nutná jeho výmena, určite tak ihneď urobte. V opačnom prípade by ste riskovali skracovanie životnosti vášho kompresora.

Náš tip: Kvôli správnemu mazaniu kompresora používajte len oleje s vhodnou viskozitou, ktoré odporúča a schvaľuje výrobca daného modelu.

Odpúšťajte kondenzát

Na spodnej strane kompresora sa zvykne nachádzať ventil. Prostredníctvom neho by ste mali čas od času odpúšťať kondenzát nahromadený v tlakovej nádobe. Predídete tak tomu, aby sa voda dostala do hadíc či iného ústrojenstva, ktoré je dôležité pre váš kompresor.

Tip na záver: Pokiaľ by ste sa náhodu nevedeli o váš kompresor správne postarať, zverte ho do rúk odborníkov z autorizovaného servisu.