Čo potrebujete vedieť o miešačkách?

 

Namiešať kvalitný betón je jedna vec. Starať sa o miešačku je však ďalšou dôležitou záležitosťou, ktorú by ste nemali podceňovať. V opačnom prípade, ak by ste ju náhodou nesprávne používali alebo pravidelne nečistili, by ste postupom času ani nedokázali pripraviť taký dobrý betón, ako napríklad nazačiatku.

Užitočné tipy týkajúce sa používania miešačky

Základné rady týkajúce sa používania miešačky by sme z vlastnej skúsenosti rozdelili do 3 hlavných kategórií:

  • ako správne namiešať betón
  • ako bezpečne pracovať s miešačkou
  • ako sa starať o miešačku a ako ju vyčistiť

Ako správne namiešať betón

Betón sa skladá z troch hlavných zložiek:

  • štrk
  • cement
  • voda

Pomer jednotlivých zložiek závisí od toho, akú hustotu betónu chcete docieliť. Odpichnúť sa ale môžete od mierky 4 (štrk) : 1 (cement). Do miešačky najprv nalejte trochu vody, pridajte jednu lopatu štrku a až potom lopatu cementu. Ak by ste dali cement do miešačky pred štrkom, mohol by sa na dne prilepiť. Následne dohádžte zvyšné 3 lopaty štrku a podľa potreby zrieďte betón vodou, resp. dosypte štrk, ak potrebujete betón zahustiť.

Ako bezpečne pracovať s miešačkou

Miešačku by ste v žiadnom prípade nemali preťažovať. Pripravujte v nej preto len toľko betónu, koľko dovoľuje jej maximálny objem. Inak riskujete jej vážne poškodenie, prípadne aj vaše zranenie. S bezpečnou prácou s miešačkou súvisí aj hádzanie štrku a cementu. Do prázdnej miešačky by ste mali totižto jednotlivé zložky hádzať opatrne, aby ste zbytočne nepokúšali jej stabilitu. Okrem toho, lopatou sa nedotýkajte miešačky, aby sa vám náhodou nezachytila. A už vonkoncom do pustenej miešačky nestrkajte ruky. Pokiaľ z nej potrebujete niečo vybrať, najprv ju vypnite.

Tip: Miešačku vždy pred prácou odkloňte od fasády, resp. objektov, ktoré nechcete zašpiniť. Redší betón z nej totižto môže špliechať von. Čím vyššie ju nakloníte, tým menej z nej bude špliechať.

Ako sa starať o miešačku a ako ju čistiť

Čistenie miešačky nie je nič zložité – a to aj napriek tomu, že miešačka môže byť po hodinách práce skutočne poriadne špinavá. Aj to je ale len vizitka majstra. Miešačku by ste mali totižto čistiť priebežne aj medzi miešaním betónu. Platí to obzvlášť v horúcom letnom počasí, kedy betón na miešačke rýchlo schne. O to náročnejšie je jeho odstránenie po práci. Každopádne, všetko, čo potrebujete, je hadica, špachtľakefa, prípadne starý štetec. Vnútro miešačky poriadne vystriekajte hadicou a jej kraje očistite špachtľou a kefou. Čo sa týka všeobecnej starostlivosti o miešačku, určite vám odporúčame využívať záručný aj pozáručný servis vášho predajcu.

Tip: Pri čistení okrajov majte miešačku pustenú a špachtľu k miešačke len priložte. Očistí sa takpovediac „sama“. Taký istý postup môžete zvoliť aj pri dočisťovaní mokrou kefou.